Boedelverdeling bij scheiding

Wanneer u gaat scheiden zal ook de inboedel verdeeld moeten worden. We spreken in dit geval van een boedelscheiding of boedelverdeling. Onder de inboedel valt alles wat waarde heeft zoals het huis, de auto, het servies en alle andere inventaris.

Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan wordt alles 50/50 verdeeld. Bent u onder huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan is in de akte vastgesteld hoe de verdeling moet plaatsvinden. Een uitzondering zijn verknochte goederen. Dit zijn persoonlijke spullen zoals sieraden, kleding, een ontvangen erfenis of schenking. Dergelijke zaken zijn niet automatisch voor de helft van een ander.

Onderling de boedelscheiding regelen

Wanneer u er klaar voor bent om de inboedel te gaan verdelen kunt u beide een lijst maken van wat er is en wie waar aanspraak op wil maken. Door beide lijsten met elkaar te vergelijken kunt u misschien in goed overleg al een goede verdeling maken. Mocht dit niet het geval zijn , dan kunt u een taxateur of rechter inschakelen. Onthoud hierbij wel dat hierdoor de kosten van een boedelscheiding flink kunnen oplopen. Dit is daarom alleen raadzaam wanneer er sprake is van bijvoorbeeld dure kunst. Wanneer de verdeling is vastgelegd kunnen de afspraken worden vastgelegd in een het echtscheidingsconvenant. Schakel hierbij uw echtscheidingsadvocaat uit Leeuwarden in. Op ons kantoor in Leeuwarden helpen wij u ook graag met andere vragen met betrekking tot een echtscheiding.