Wat is kinderalimentatie?

Kinderalimentatie is een bijdrage in het onderhoud van de kinderen. De hoogte van de kinderalimentatie is afhankelijk van een aantal factoren: de financiële situatie van beide ouders, de leeftijd van de kinderen en het gezinsinkomen ten tijde van het huwelijk. De kinderalimentatie moet betaald worden tot in ieder geval het 18e jaar van het kind. De ouders hebben echter tot het 21e jaar van het kind een zogenaamde ‘voortgezette onderhoudsplicht’. Dit betekent dat de ouders tot die leeftijd nog steeds moeten voorzien in het levensonderhoud en kosten voor studie. Heeft u vragen over kinderalimentatie? Neem dan contact op met één van onze advocaten bij Advocatenkantoor Leeuwarden.

De hoogte van kinderalimentatie vaststellen

Bij het vaststellen van de hoogte van de kinderalimentatie wordt eerst gekeken wat de behoefte is van de alimentatiegerechtigde. Vervolgens wordt er gekeken naar de inkomenssituatie zoals deze was vlak voor de scheiding. Daarna wordt er gekeken hoe groot de draagkracht is van de alimentatieplichtige. Deze gegevens worden met elkaar vergeleken om vervolgens tot de hoogte van kinderalimentatie te komen.

Heeft u meer vragen over het vaststellen van de hoogte van kinderalimentatie? Neem dan contact op met één van onze juridisch adviseurs uit de omgeving Leeuwarden.